İntralezyonel Kortikosteroid Enjeksiyonu
Tanım
Lezyonlu bölgede deri içerisine ya da lezyon içerisine kortikosteroid enjeksiyonu uygulanmasıdır.
Gereçler
1-Eldiven
2-Alkollü ve alkolsüz steril küçük gazlı bezler
3-Triamsinolon asetonid (TA) ampul 40 mg/ml
4-Sulandırma için izotonik salin
5-İşaret kalemi
6- İnsülin ya da PPD enjektörü (27-30 gauge iğneli enjektör)
7-Topikal anestezi için lidokain veya lidokain ve prilokain içeren krem yada etil klorid sprey
8-Fotoğraf makinesi
Uygulama
A) Uygulama öncesi
1-Uygulama odası minör cerrahi girişimlerin komplikasyonları göz önünde bulundurularak asgari donanım ve temizliği kapsamalıdır.
2-Uygulamaya başlamadan önce intralezyonel kortikosteroid enjeksiyonu sırasında ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonlara ilişkin ayrıntılı bilgilerin yeraldığı aydınlatılmış onam hastaya okutulmalı ve imza altına alınmalıdır. Bu süreçte hastaya bilgi verebilmek için gerekli süre ayrılmalıdır
3-Hastanın kayıtları ve fotoğrafları uygun bir ortamda arşivlenmelidir.
4-Uygulama sırasında kişisel hijyen koruyucu önlemler (örneğin eldiven giymek) kurallara uygun biçimde gerçekleştirilmelidir.
B) Uygulama
1-İstenilen konsantrasyona göre TA sulandırılır (ör; TA 10 mg/ml konsantrasyonunda uygulanacaksa 2.5 dzm TA, 7.5 dzm izotonik salin ile sulandırılır).
2-Hasta muayene masasında rahat yatar pozisyona getirilir.
3-Uygulama yapılacak alan incelenip, olası bir enfeksiyon dışlandıktan sonra fotoğraflanır.
4-Alkollü gazlı bezle uygulama alanı temizlenir.
5-Hastaya uygulamanın ağrılı olabileceği, bu nedenle de uygulama öncesi anestezi uygulanabileceği hatırlatılır. Anestezi isteyen hastalarda yukarıdaki seçeneklerden birisi uygulanır.
6-Lezyonlu bölgede 1 cm aralarla enjeksiyon noktaları işaretlenir.
7-Saçlı deri için 5-10 mg/ml konsantrasyonunda hazırlanmış TA, 1 cm aralarla derin dermise 0,1 ml uygulanır. Subkutan doku ya da intraepidermal uygulamadan kaçınılmalıdır. Toplam uygulanan miktar saçlı deri için 3 ml’yi geçmemelidir. Sakal ve kaş için 2,5 mg/ml lik TA her kaş için 0.5 ml, sakal için 1 ml’yi aşmayacak şekilde 1 cm aralarla her seferinde 0,1 ml olacak şekilde uygulanır. Liken simpleks kronikus lezyonları için 5-10 mg/ml, inflamatuar akne için 10 mg/ml, hipertrofik skar yada keloid için 40 mg/ml lik TA (lezyon yumuşayınca konsantrasyon azaltılır) kullanılır. Uygulama sırasında oluşan hafif kanamalara steril kuru gazlı bezlerle basınç uygulanır.
C) Uygulama sonrası
1-Uygulama 4-6 haftalık aralarla tekrarlanabilir. Alopesi için yapılan uygulamalarda 6 ay sonra kozmetik olarak kabul edilebilir saç çıkışı olmaz ise tedavi seçeneği değiştirilmelidir.
Yan Etki ve Komplikasyonlar
A) Sık görülenler: Ağrı ve kanamadır. Ağrı genellikle tolere edilir. Fakat çocuklarda, avuç içi, ayak tabanı gibi lokalizasyonlarda belirgin olabilir. Enjeksiyon yerinde küçük kanamalar görülebilir.
B) Nadir görülenler: Atrofi, hipopigmentasyon, hiperpigmentasyon ve telanjiyektazidir. Derin, sık ya da yüksek konsantrasyonda ilaç uygulaması atrofi riskini arttırmaktadır.